Stream

Szeret, nem szeret…

De hát tudod, hogy szeretlek!

Hiszen mindent megteszek érted! Mindig azt főzök, amit szeretsz! Gyönyörű ajándékokat veszek neked! Múltkor is elmentem veled sétálni! Tegnap is megdicsértem a ruhádat! De hát minden nap megölellek!
Érezzük-e, hogy szeretnek bennünket, és érzi-e a párunk, a gyerekünk, a szülőnk, a barátunk, hogy szeretjük? Nem mindig. Mitől függ ez? Attól, hogy az általa értett szeretetnyelven beszélünk, vagy a sajátunkon. Hajlamosak vagyunk azzal kimutatni a szeretetünket, ami nekünk is jólesne.
Ajándékokkal, gondoskodással, odafigyeléssel, öleléssel, dicséretekkel, közös programokkal. A másik azonban csak akkor érzi szeretve magát, ha az ő szeretetnyelvén beszélünk. Gary Chapman amerikai pszichológus, család- és párterapeuta hosszú munkássága során arra a felismerésre jutott, hogy a szeretetközlés ötféle módon történhet. Az emberek természetük és neveltetésük eredményeképpen más-más hatásoktól érzik szeretve magukat, és önkéntelenül is ezzel igyekeznek kedveskedni az általuk szeretett embereknek. Ismerjük meg ezt az öt szeretetnyelvet, és igyekezzünk ráhangolódni szeretteink nyelvére, hogy szeretetüzeneteink tényleg célba érjenek.

Érintés

Ölelés, puszi, simogatás, gyerekeknél ölbevonás, játékos birkózás. Közismert tény, hogy a csecsemőknek különösen nagy szükségük van testi kontaktusra. De vigyázat, felnőtt és gyerek is van, aki nem puszilkodós. Ettől még szerethet, de nem így fejezi ki. Keressük más jelét a szeretetüknek.

Elismerő szavak

Dicséret, bátorítás (nem hízelgés!), ki ne örülne ennek? Van, akit inkább zavarba hoz, aki tudja, hogy mire képes, és nincs szüksége külső megerősítésre. Neki ez nem a szeretetnyelve, ne erőltessük.


Minőségi idő


Beszélgetés, ami közben nem nyomogatjuk a telefont, vagy nézzük fél szemmel a tévét, hanem teljes figyelmünket a másiknak szenteljük. Séta, filmnézés, társasozás, bármi lehet, a
lényeg, hogy közben tényleg együtt legyünk, úgy testben, mint lélekben.


Ajándékozás


Nem az ajándék értéke a lényeg, hanem a gesztus. Talán hihetetlen, de nem mindenki szeret gyakran ajándékot kapni. Ezzel nincs is semmi baj, csak azzal, ha pusztán ezzel fejezik ki irányába a szeretetet, s mással nem. Ekkor nem fogja szeretve érezni magát, esetleg azt hiszi, csak kompenzálunk az ajándékokkal. Az is gond lehet, hogy ő nem fog a másiknak „csak úgy” ajándékot venni, s ezt a másik a szeretet hiányaként értékelheti.


Gondoskodás, szívességek


Az ágyba hozott reggeli kávé feltűnően a szeretet jele, de ki gondolná, hogy egy átvállalt mosogatás is az.
Ha a kimerült feleségnek semmit sem segít a férje a házimunkában, érzelmileg is eltávolodhatnak egymástól, ha a feleség ezt szeretetlenségnek veszi. Ugyanakkor vannak, akik nemhogy nem várják el, de nem is veszik szívesen a segítséget. Ha elgondolkodunk, hamar rájövünk, mi a szeretetnyelvünk. Csak egy-két elejtett megjegyzés, néhány szösszenet és szeretteink nyelvét is könnyen felismerhetjük. Teszt segítségével még pontosabban megállapítható, kinek mi(k) a szeretetnyelve(i), az interneten vannak tesztek egyedülállók, párkapcsolatban élők, gyerekek és kamaszok számára is, például a szeretetnyelvek.hu oldalán. Érdemes elolvasni Gary Chapman 5 szeretetnyelv című könyvét is, ahol bővebb magyarázat és számos példa garantálja, hogy még jobban megértsük ezt a fontos, kapcsolatainkra nagy hatást gyakorló elméletet.
Balassa Zsuzsa
coach, Paulus E.K